IF Castor Östersund

  • IF Castor Östersund
  • Konståkning
  • Friidrott
    • Friidrottsektionen
    • 10-12 år fredag
    • Gym Sporthallen
    • 10-12 år 21-22
    • Orrviken torsdagar
    • Friidrottsskola
    • Gövikenhallen måndagar
  • Parasport
  • Logga in
IF Castor Östersund

Fyll i din e-post så skickar vi ett mejl med en länk där du kan sätta ett nytt lösenord.

Mejl skickat!

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress med en länk där du kan sätta ett nytt lösenord.

Sätt ett nytt lösenord för

Länken har redan använts för att sätta ett lösenord.
Länken är endast giltig i 7 dygn.
Oj då, du har klickat på en gammal eller bruten länk.

Lösenord sparat!

Logga in Tillbaka till inloggning Glömt lösenordet?

 

 
Hem Nyheter Våra grupper Kalender Bildgalleri Om sektionen Kontakt Tränare IF Castor in English Skridskoskola Östersund Inclusivegrupp För våra åkare
Aktuellt schema Tävlingar
Tävlingar 2024/2025 Anmälan till tävling Tävlingsrutiner
Avgifter
Medlemsavgifter Träningsavgifter Tävlingar och program Övriga avgifter
Skridskor Skridskoslipning Säkerhet på isen Tester Teknikmärken Beställning kläder
Åkare från annan klubb Castor Cup
Castor Cup (NUS) 2025
Sommarläger Elitlicens IF Castors värdegrund Konståkning för alla-fond Våra sponsorer
Tävlingskalender

Tävlingar

Tävlingsinformation

Maria Lundin, tävlingsansvarig

IF Castor åker på olika nivåer av tävlingar. Inför respektive tävling skickas information ut till berörda tävlingsåkare.

 

Vilken tävlingstyp åkaren får delta i avgörs genom åkarens uppnådda kunskapsnivå. För att få börja tävla måste åkaren klara ett tävlingstest.

 

Tävlingsåkare  måste ha licens för att få delta. 

 

Inför säsongerna 2023/24 och 2024/25 införs successivt stora förändringar. Men inför säsongen 2023/24 blir det inga förändringar i i strukturen, såsom tävlingskategorier och tävlingsklasser. 

 

Testsystemet byggs om och försvinner delvis från 1 september 2023
- Nuvarande fritest 3 och 4 finns kvar till 31 augusti 2023 och fungerar som gräns för anmälan till A-tävlingsfördelningar. Anmälan till A-tävlingsfördelning görs i huvudsak juni 2023 och för de som klarat test under sommaren i augusti 2023.
- Nuvarande fritest/basictest 3 och 4 ersätts med nya tester från 1 september 2023
- Nuvarande testsystem ersätts successivt av en träningsguide under 2023/2024 och delvis av ett nytt testsystem (de högre testerna) från 1 september 2023 (interrimlösningar under 2023/2024).
- Träningsguiden byggs fortlöpande ut och beräknas vara klar under januari 2024
- Riktlinjer för val av tävlingsklasser är under framtagning och kommuniceras till föreningar i månadsskiftet maj/juni 2023.

 

Mer information om testkrav, tävlingsregler och bedömningssystemet m.m. finns på Svenska konståkningsförbundets hemsida, i detta dokument om singelåkning och i detta dokument om generella tävlingsregler.

 

Här går det att läsa om de successiva förändringarna för 2023/24 och 2024/25 

och här om riktlinjer.

 

Här kan man läsa om de nya testreglerna som gäller inför säsongen 2024/25 (reviderad november 2023).

 

Ni är alltid välkomna att kontakta Maria Lundin som är tävlingsansvarig på tavling.ifcastor@gmail.com 

 

Åldersindelningen 2023/24

Minior Åkare som inte fyllt 11 år innan 30 juni (miniorer deltar inte längre i A-tävlingar)
Ungdom 13 Åkare som fyllt 11 år, men ej 13 år, innan 30 juni
Ungdom 15 Åkare som fyllt 13 år, men ej 15 år innan 30 juni
Junior Åkare som fyllt 15 år, men ej 19 innan 30 juni
Senior Åkare som fyllt 19 innan 30 juni

 

Avser 30 juni samma år som säsongen börjar. Alltså 30/6 2023 för säsongen 2023/2024.

 

Se även våra undersidor om:

Tävlingar 2024/25

Anmälan till tävling

Tävlingsrutiner för åkare 


Olika tävlingsformer

Obs! Informationen nedan bygger på det gamla testsystemet som nu är under förändring i hela Sverige.

 

STJÄRNTÄVLINGAR

 

Stjärntävlingar är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, men öppen för alla åldrar och alla kategorier i alla discipliner - singelåkning, paråkning, isdans och synkro.

Stjärntävling genomförs på regional/lokal nivå.

Flickor och pojkar kan tävla i gemensam tävlingsklass eller i separata klasser.

 

Här handlar det främst om att ha roligt under tävlingsmomentet,  lära sig hantera nervositet och bygga upp självförtroende istället för att fundera över poäng eller placeringar.

 

Bedömning
Huvudbedömaren och bedömaren ska sitta bredvid varandra under tävlingen. De ska samarbeta i ett team och ska tillsammans bedöma åkarnas prestationer. Bedömningen är sluten.


Två olika varianter av Stjärnprotokoll används:


1. Stjärnprotokoll 3 – utan rangordning
Tillämpas för singelklasser med tävlingstest, miniorer, synkro, paråkning, isdans och solodans.


Fokus är att ge åkarna en utvecklande utvärdering av prestationen, att lyfta fram glädjen på isen och att avdramatisera tävlingsmomentet.
Bedömarpanelen belönar den tävlande med en (1) till tre (3) stjärnor i de olika bedömningspunkterna, där en (1) stjärna motsvarar ”mindre bra”, två (2) stjärnor motsvarar ”bra”, tre (3) stjärnor motsvarar ”mycket bra”. Ingen summering av stjärnorna görs på protokollet.


Åkarna utvärderas i presentation som består av fyra (4) bedömningskriterier (se separat avsnitt).Tekniska element, såsom hopp och piruetter bedöms inte enskilt, utan den genomgående balansen och kvalitén på åkningen ingår i skridskoteknik.


Förutom stjärnorna ska bedömarpanelen ge totalt fyra (4) utvecklande kommentarer. Två (2) av dessa ska vara under rubriken ”Detta gjorde du bäst idag” och två under rubriken ”Detta behöver du öva mer på till nästa gång”.
I dessa klasser görs ingen rangordning och ingen placering ges.


2. Stjärnprotokoll 5 – med rangordning


Tillämpas för singelklasser med högre test än tävlingstest samt adults.
Bedömarpanelen belönar den tävlande med en (1) till fem (5) stjärnor i de olika bedömningspunkterna, där en (1) stjärna motsvarar ”mindre bra”, två (2) stjärnor motsvarar ”ganska bra”, tre (3) stjärnor motsvarar ”bra”, fyra (4) stjärnor motsvarar ”mycket bra”, och fem (5) stjärnor motsvarar ”super”.


Åkarna utvärderas i presentation och tekniska element. Presentationen består av fyra (4) bedömningskriterier (se separat avsnitt). I de tekniska elementen bedöms de fyra (4) första hoppen och de två (2) första piruetterna.


Stjärnorna summeras och genererar en placering där högst antal stjärnor vinner. Vid lika antal stjärnor vinner den åkare som har högst antal stjärnor på Skridskoteknik. Förutom stjärnorna ska bedömarna lämna en utvecklande kommentar.

 

Nytt för säsongen 2023/2024 är att inget namnupprop sker vid avslutningsceremonin och alla får samma minnesgåva. 


Bedömningskriterier
Grundprincipen vid bedömning av ett program på en Stjärntävling är samma som för övriga nivåer, alltså att programmet ska vara välbalanserat enligt aktuell disciplin i harmoni med åkarens/parets/lagets musik. Det centrala i bedömningen av tekniken är standarden och kvaliteten på skridskoåkningen, flyt och svårighetsgrad i stegsekvenser och sammanbindande steg samt säkerhet och renhet i de tekniska elementen. Svårighetsgrad i tekniska element är inte avgörande utan kvalitén i utförandet är det viktiga. Exempelvis är bra utförda baspositioner i piruetter bättre än svåra variationer med dålig kvalitet. Endast ett begränsat antal tekniska element kommer att bedömas. Åkaren bör ha ett kunskapsanpassat program och eftersträva så få tekniska misstag som möjligt. Programmets helhetsintryck är viktigt.


Kriterier för bedömning av presentation (Stjärnprotokoll 3 och 5):
• Skridskoteknik, basåkning (renhet och säkerhet i skridskoåkning, utnyttjande av banan, förmåga till olika åkriktningar, kvalitet på skär och bågar, variation av fart)
• Sammanbindande steg och rörelser (variation, renhet, svårighetsgrad, kvalitet, hur åkaren binder ihop programmet mellan de olika elementen)
• Framträdande (hållning och stil, följsamhet till musiken, personlig stil, energi till musiken)
• Uttryck till musiken (tolkning av musiken, rörelser i takt och timing till musiken, uttryck av musikens karaktär) I kriteriet ”framträdande” tas hänsyn till om det är en harmonisk komposition av programmet och till den
valda musiken, följsamhet och uttryck till musiken och hållning, stil. Misstag i de tekniska elementen påverkar framträdandet negativt.

 

KLUBBTÄVLINGAR

 

När man klarat både Basic 2 + Fri 2 är man klubbåkare. I klubbtävlingar tävlar man med det internationella bedömningssystemet, med poäng och placeringar. Klubbtävling är avsedd för singelåkning, paråkning, isdans och synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.

 

Klubbtävlingar riktar sig till åkare på A- och B-nivå. Klubbåkare kan åka i hela Sverige men man har förtur till tävlingar i det egna distriktet. Klubbtävlingar genomförs på regional nivå där distrikten målgruppsinriktar tävlingarna efter det regionala tävlingsbehovet. Förutsättningarna för klubbtävlingarna ser olika ut i olika distrikt och det är viktigt att distrikten kartlägger olika målgrupper samt säkerställer att ingen kategori i distriktet står utan tävlingstillfällen.

 

Distriktet bör även säkerställa att en genomtänkt strategi finns för hur begränsningar av åkare ska göras vid för många anmälda till till klubbtävling. Även här är det viktigt att alla arrangörsföreningar samt anmälande föreningar (ska beskrivas i tävlingsinbjudan) får ta del av denna strategi, så att alla vet på vilka villkor de bjuds in.

 

Föreningar anmäler sina åkare till klubbtävlingar direkt till varje tävlingsarrangör.

 

Mer detaljer om bedömning av singeltävlingar finns här.

Förklaringar till tävlingsprotokollet finns här.

 

A-TÄVLINGAR

 

A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Nationella serien (tidigare elitserien), och fungerar som ett kvalverktyg till Nationella serien. Alla DM genomförs som A-tävling.

 

A-tävlingar riktar sig till A-åkare som inte deltar i Nationella serien (tidigare elitserien och morgondagsserien). För att delta i A-tävling ska ålders- och testkriterier för A-nivå vara uppfyllda. Central anmälan görs till varje "termin" (inför höst och inför vår) och förbundet fördelar åkarna på befintliga A-tävlingstillfällen. Syftet med den centrala fördelningen är att alla A-åkare i varje kategori ska få lika många ordinarie tävlingstillfällen var.

 

NATIONELLA SERIERNA

 

Nationella serierna är svensk konståknings högsta serie för seniorer, juniorer och Ungdom 15 som består av ett antal deltävlingar och en final. Åkarna samlar poäng i serien och rangordnas. Rangordningen i serien ligger till grund för uttagning till SM och JSM samt till seriefinalen.

 

Kval till elitserien görs from säsongen 2023/24 efter kunskapsnivå. Läs mer här och här. 

 

Åkarna ska aktivt söka om en plats i nationella serien/ungdomsserienserien. Observera att ansökan ska göras av åkarens förening i IndTA.

 

Mer information om de nationella serierna finns här.


Senast uppdaterad 2024-03-01 av Sara Nordin


Redigera sidrubrik

Skriv ut
Tjäna pengar till föreningen
Levererat av Gratis lagsida, medlemsregister och faktureringssystem till föreningen
Partners
Stöd IF Castor
Följ oss på Facebook!